Chřest patří do čeledi asparágovitých, přičemž je mu někdy přezdíváno jako hromové koření nebo asparágus. Původem je tato zelenina z Orientu, ale dnes ji lze najít i v Evropě, na Kavkazu, v severní Americe nebo na Sibiři. Chřest obecný je vytrvalá rostlina dosahující výšky až 1,5 metru. Obdobím jejího květu je květen až červen. Chřest má dřevnatý oddenek a jeho květy jsou zvonkovité žlutozelené barvy. Plody jsou červeně zbarvené. Chřest se pěstuje na písečných a humózních půdách a především na sušších místech.
Použití jako afrodisiaka
Z chřestu se používají oddenky s kořeny. Sbírají se především mladé výhonky a to pro svou chuť, ale také afrodiziakální účinky. Chřest lze jíst v jakékoliv upravené podobě popřípadě i v syrovém stavu. Připravuje se z něho také čaj.
Dávkování
Dávkování v případě chřestu není omezené. Pouze bobule chřestu jsou mírně jedovaté.
Afrodisiakální účinky
Chřest se jako afrodiziakum jedl už ve starověkém Řecku a Římě. Jelikož tvar chřestu připomíná ztopořený penis, jeho účinky by měli být stejného druhu. U mužů vyvolává potenci, zároveň ale také stimuluje libido a zvyšuje sexuální chutě.