Ústřice jedlá je mlž, který patří do čeledi ústřicovitých. Její původní domovinou je Severní a Baltické moře, odkud se ale rozšířila i na východní pobřeží USA. Dnes už se ale také uměle chová. Jedná se o živočicha béžové či světle šedé barvy, který se nachází mezi dvěma vápnitými skořápkami, které ho chrání. Lastury mají většinou tmavě hnědou nebo šedou barvu a jsou nepravidelného tvaru velikosti asi 5 až 10 centimetrů. Vnitřek ústřice je hladký a perleťově zabarvený. Jedna lastura je s tou druhou pevně spojená kloubem, přičemž z druhé strany lze ústřici volně otevřít. Ústřice jedlá dýchá žábrami a výjimečně může vytvořit perlu. Bývá pevně zakotvená ke svému stanovišti, které je v mělkých, ale chladných pobřežních vodách u skalnatých pobřeží či ústí řek. Ústřice se může dožívat až 20 let věku a její potravou jsou filtrované organické částečky ve vodě.
Použití ústřic jako afrodisiaka
Z ústřice jedlé se používá maso, nacházející se mezi skořápkami. Ústřice se jí syrová nebo tepelně upravená.
Dávkování
Dávkování u ústřic není nijak omezeno. Za jednu porci je však považováno přibližně 6 ústřic.
Afrodiziakální účinky ústřice
Po požití ústřic jedlých by mělo docházet k vyšší žádostivosti a touze. Stimuluje libido a přitom má vliv na naši centrální nervovou soustavu. Ústřice také velmi nápadně svým tvarem připomínají ženskou vagínu. Vysoké procento zinku v ústřicích podporuje tvorbu ženského sekretu a mužského hormonu testosteronu.